Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne zagościły w moim domu stosunkowo niedawno, bo około 3 lata temu. W moim domu rodzinnym nie było tradycji pieczenia ich na święta, jednak ja w swoim domu ją z chęcią wprowadziłam. Wprowadziłam ją, jak synuś miał prawie 3 latka i chętnie mi zaczął w tym pomagać. Tak więc w tym roku po raz 3 robiliśmy świąteczne pierniczki.

Przepis jest tradycyjny, bardzo stary, pochodzący ze starego zeszytu babci. Myślę, że wielu z Was piecze pierniczki świąteczne z podobnego przepisu.

Składniki na pierniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 125 g masła
  • 200 g miodu lipowego (lub innego jeśli nie mamy)
  • 200 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

 

Składniki na lukier:

  • ok 200 g cukru pudru
  • ok 2 łyżki ciepłej wody
  • ok 4 łyżki soku z cytryny

Do małego rondelka wkładam masło i miód, rozpuszczam na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania się składników, dodaję przyprawę do piernika i dokładnie mieszam. Masę odstawiam w chłodne miejsce do przestudzenia.

Do miski przesiewam mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i dokładnie mieszam suche składniki. Następnie do miski dodaję jajko i przestudzoną, ale nie całkiem zimną, masę z rondelka. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie. Po wyrobieniu kształtuję kulkę i zawijam w folię spożywczą i wkładam na całą noc do lodówki (jeśli chcemy zrobić to szybciej – to ok 2 godziny w lodówce też powinno wystarczyć). My zawsze ciasto przygotowujemy dzień prędzej.

Następnego dnia wyciągamy ciasto z lodówki kilka minut przed wałkowaniem, przygotowujemy stolnice lekko oprószoną mąką, ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy na grubość ok 5 mm. Z ciasta wycinamy foremkami ulubione kształty. Pierniczki układamy na blaszce, na papierze do pieczenia.

Pierniczki pieczemy około 10 minut w temperaturze 160°C.

Po ostygnięciu robimy lukier i smarujemy nim nasze pierniczki świąteczne. My w tym roku robiliśmy wszystkie białe. Jak lukier dobrze zastygnie przekładamy pierniczki do specjalnego słoja lub pudełek.

 

A tak wyglądały nasze pierniczki rok temu 🙂

A Wy już piekliście swoje pierniczki?

SMACZNEGO

 



30 thoughts on “Pierniczki świąteczne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Facebook