Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami na naszym stole w tym okresie gości bardzo często, ponieważ sezon na śliwki w pełni! Wszyscy bardzo je lubimy, a jego wykonanie jest bardzo proste! Przy wypiekach zawsze towarzyszy mi Wojtek, mój pięcioletni synek 🙂 Bardzo lubi zarabiać ciasto, mieszać i ugniatać 🙂 to  dla niego świetna zabawa i przy okazjii doskonała nauka 🙂

Ciasto drożdżowe z mojego przepisu udaje się zawsze 🙂

sliwki

Składniki na ciasto:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 całe jajko + 2 zółtka
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 55 g masła
  • ok 1 kg owoców (w tym przypadku śliwki)

Pierwszym krokiem jest podgrzanie mleka (trzeba uważać żeby mleko nie było zbyt gorące bo drożdże się zaparzą). Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, delikatnie mieszamy, przykrywamy szmatką i odstawiamy by ruszyły.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka i masło (masło musi być roztopione i ostudzone). Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto nadal się klei – dodajemy mąki do momentu, gdy ciasto będzie ładnie odchodziło od dłoni. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.

     

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 60 g masła

Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i roztopione masło. Wszystko szybko i dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki.

Trzeba jeszcze przygotować owoce 🙂 Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na połówki i oczywiście pozbywamy się pestek 🙂

sliwki   sliwki

Przygotowujemy blaszkę i wykładamy ją papierem  do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę i równomiernie rozciągamy (aby łatwiej było nam rozłożyć ciasto – ręce maczamy w letniej wodzie).

 

Na rozłożone ciasto układamy śliwki (my układamy je ciasno – lubimy by ciasto było wilgotne i z dużą ilością owoców) i posypujemy kruszonką.

Przykrywamy szmatką i odstawiamy na około pół godziny by ciasto delikatnie wyrosło.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, pieczemy na termoobiegu około 30 minut (ciasto wkładamy do zimnego piekarnika).

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, po ostygnięciu polewamy lukrem.

  

Zrobienie lukru to bardzo prosta sprawa 🙂

Składniki na lukier:

  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • ciepła przegotowana woda

Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy około 1-2 łyżki letniej wody, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy łyżką dopóki nie uzyska kremowej konsystencji, polewamy upieczone ciasto.

 

Prawda, że przepis jest prosty? 🙂  Jak ja zaczynałam pieczenie/ gotowanie to szukałam zawsze przepisów w których wszystko dokładnie po kolei jest opisane, bo byłam totalnie zielona w temacie 🙂 Każda wskazówka była dla mnie ważna, dlatego starałam się napisać wszystko dokładnie 🙂 Żeby każdy początkujący nie miał problemu z poradzeniem sobie z przepisem. Myślicie że tak napisany przepis jest ok??

Zachęcam do pieczenia! 🙂 🙂 🙂

SMACZNEGO !!!

 

 



16 thoughts on “Ciasto drożdżowe ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Facebook