Bogracz z kluskami- nasza ulubiona zupa

Bogracz z kluskami- nasza ulubiona zupa

Bogracz z kluskami – nasza ulubiona zupa !

Bogracz poznałam kilka lat temu, i pokochałam tą zupę od pierwszej łyżki 🙂 Wiem, że są różne wersje, opcje itp… ja podam przepis na tą, która sama gotuję i smakuje mi najbardziej.

Składniki na zupę:

  • 1 kg karkówki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie cebule
  • 1 paczka kminku całego
  • 1 paczka czerwonej papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki czerwonej ostrej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżka vegety
  • łyżka soli
  • pół łyżki pieprzu
  • 2 listka laurowe
  • 5 ziarenek
  • margaryna
  • 2 łyżki mąki

Składniki na kluski:

  • 2 jajka
  • około 0,5 szklanki mąki
  • sól

Jeśli macie wywar z rosołu – możecie go użyć zamiast kostki rosołowej i vegety 🙂

Do garnka wlewam wodę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, sól  i zagotowuję.

Mięso kroję w większą kostkę (ok 1,5 cm), doprawiam vegetą i smażę na patelni. Gdy mięso jest już przypieczone – dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i jeszcze chwilę smażę.

Gotowe mięso z cebulą przekładam do gotującego się wywaru, a na tej samej patelni smażę czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Gdy papryka będzie już gotowa to dodaję sodką paprykę w proszku i jeszcze chwile próżę i przekładam do dużego garnka.

W międzyczasie obieram ziemniaki, kroję w kostkę i gotuję w osobnym garnku z niewielką ilością soli, gdy są gotowe – dodaję do garnka wraz z wodą w której się gotowały.

Do garnka dodaję kminek, pieprz, ostrą paprykę, gotuję na małym ogniu i doprawiam do smaku.

 

Robię ciasto, rozbijam widelcem jajka z solą, dodaję stopniowo mąkę, tak żeby ciasto miało gładką konsystencję, musi być dość gęste, by kluski nie rozwalały się.

Kluski dodaję łyżeczką bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą.

Na koniec  – robię zasmażkę z 2 łyżek mąki i około 2 łyżek margaryny.

Dosmaczamy zupę solą, pieprzem i ostrą papryką wedle własnego gustu (my lubimy raczej bardzie ostrą wersję 🙂 )

Zupa najlepiej nam smakuję po kilku godzinach, lub następnego dnia, gdy dobrze nabierze smaku i kluski przejdą smakiem zupy 🙂

PS Kiedyś używałam kostki rosołowej, bo taki dostałam przepis. Ostatnio zrobiłam bez niej i zupa była równie pyszna, a przy okazji zdrowsza 😉

 

Jeśli nie próbowaliście jeszcze tej zupy – bardzo Was zachęcam do wypróbowania przepisu.   Zbliżają się chłodne dni, a taka propozycja doskonale nas rozgrzeje 🙂

 

A może znacie inną wersję tej zupy? Jeśli tak – podzielcie się w komentarzu 🙂

 

Lubicie bogracz? Bo my jesteśmy zakochani  ♥

bogracz



37 thoughts on “Bogracz z kluskami- nasza ulubiona zupa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Facebook